PRAKTYKI NAUKOWE W PPNT

Dzień dobry, cieszymy się, że jesteś osobą zainteresowaną praktykami w Poznańskim Parku Naukowo-Technologicznym. Prosimy o wypełnienie formularza. 

Poszukujemy studenta zainteresowanego analizą wyników badań szklarniowych i polowych z zakresu rolnictwa oraz biologii molekularnej. Zadaniem będzie opracowanie i estetyczne, czytelne przedstawianie wyników w formie graficznej, ilustrującej wpływ biostymulatorów na zdrowotność roślin oraz jakość i ilość plonu. Oczekujemy zaangażowania, chęci nauki i zrozumienia celów prowadzonych eksperymentów. Praca umożliwi zdobycie praktycznego doświadczenia w analizie danych badawczych oraz poznanie metodyki eksperymentów prowadzonych na różnych gatunkach roślin.

Zapewnienie odpowiedniego poziomu produkcji żywności jest jednym z najważniejszych problemów XXI wieku. Od kiedy zaczęto stosować pestycydy, ilość produkowanej żywności z hektara uprawy znacznie wzrosła, jednakże nadmierne ich stosowanie niesie za sobą pewne zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska. Ponadto, dalsze zwiększanie dawek pestycydów nie powoduje już tak istotnego zwiększenia produktywności upraw.

Konieczne jest poszukiwanie substancji aktywnych, które mogłyby korzystnie wpływać na parametry ilościowe i jakościowe plonu oraz skutecznie ograniczać straty związane z występowaniem chorób w uprawach przy jednoczesnym minimalizowaniu oddziaływania na środowisko. Jednym z rozwiązań jest zastosowanie substancji, które wykazują działanie stymulujące wzrost i rozwój roślin i jednocześnie indukują mechanizmy odpornościowe roślin.

Z uwagi na fakt, iż działanie takich substancji skierowane jest na metabolizm rośliny, konieczne jest dostosowanie technologii ich stosowania do konkretnej uprawy. Opracowanie nowych stymulatorów wzrostu i rozwoju roślin o działaniu indukującym odporność roślin (PlantStimulant) i technologii ich stosowania w uprawie pszenicy i ziemniaka idealnie wpisuje się w obecne potrzeby rynkowe związane z m.in. usuwaniem z rynku szkodliwych pestycydów. Badania realizowane w projekcie zakładają syntezę nowych substancji aktywnych, wyznaczenie ich właściwości fizykochemicznych oraz aktywności biologicznej pozwalającej na stymulację rozwój rośliny oraz zapewnienie ochrony przed chorobami w warunkach polowych. Dodatkowo badany będzie poziom pozostałości substancji w roślinach aby wykazać bezpieczeństwo ich stosowania jednocześnie dostosowując częstość aplikacji. Efektem końcowym będzie opracowanie produktu, zapewniającego jednoczesną ochronę roślin przed patogenami i działającego stymulująco na rośliny, który idealnie wpisuje się w trendy dotyczące otrzymywania wolnej od pestycydów i zdrowej żywności.

Proszę czekać...